Recepty na polévky • Rajčatová polévka
Recepty na polévky
Rajčatová polévka s opečeným toastem,
rajčatovým tatarákem a bazalkou
Suroviny:
> 2 červené cibule,
> olivový olej,
> 2 kg zralých rajčat (ideálně se stopkou),
> čerstvá bazalka,
> 4 stroužky česneku, hladkolistá petržel,
> 2 dcl vody nebo zeleninového vývaru sůl, pepř, cukr,
> bílé pečivo na krutony,
> balsamikový ocet,
> červená a žlutá cherry rajčátka (6 ks).
Jak na to?
Cibuli nakrájíme na měsíčky a orestujeme na olivovém oleji. Přidáme na plátky nakrájený česnek, půlky rajčat bez bubáka, osolíme, opepříme, zasypeme cukrem, přidáme i stopky rajčat pro zesílení chuti a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C 30 minut.
Mezitím si natrháme pečivo na malé kousky a opečeme buď v troubě, nebo na pánvi s troškou olivového oleje.
Cherry rajčátka nakrájíme na velmi drobné kostičky, ochutíme balsamikovým octem, solí, pepřem a hladkolistou petrželkou. Smícháme a necháme krátce odležet pro spojení chutí.
Upečená rajčata s cibulí a česnekem rozmixujeme do hladka, podle hustoty zředíme vývar, dochutíme solí, pepřem a cukrem. Nakonec přihodíme lístky čerstvé bazalky a ještě jednou rozmixujeme. Dále se polévka nevaří, abychom nezničili chuť a vůni bazalky.
Do talíře vložíme tataráček z cherry rajčat, zalijeme polévkou, přidáme opečené krutony, dozdobíme lístkem bazalky a zakápneme olivovým olejem.
Doufáme, že vám bude chutnat tak moc, jako nám.