Array ( [REDIRECT_SCRIPT_URL] => /cs/91-recepty-na-polevky-rajcatova-polevka/ [REDIRECT_SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/91-recepty-na-polevky-rajcatova-polevka/ [REDIRECT_STATUS] => 200 [SCRIPT_URL] => /cs/91-recepty-na-polevky-rajcatova-polevka/ [SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/91-recepty-na-polevky-rajcatova-polevka/ [HTTP_ACCEPT] => */* [HTTP_USER_AGENT] => Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) [HTTP_ACCEPT_ENCODING] => gzip, br, zstd, deflate [HTTP_REFERER] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/91-recepty-na-polevky-rajcatova-polevka [HTTP_HOST] => www.jip-gastrostudio.cz [PATH] => /bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/sbin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/usr/local/bin/:/sbin/ [SERVER_SIGNATURE] => [SERVER_SOFTWARE] => Apache [SERVER_NAME] => www.jip-gastrostudio.cz [SERVER_ADDR] => 82.208.7.93 [SERVER_PORT] => 80 [REMOTE_ADDR] => 3.137.177.204 [DOCUMENT_ROOT] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root [SERVER_ADMIN] => webmaster@jip-gastrostudio.cz [SCRIPT_FILENAME] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root/index.php [REMOTE_PORT] => 61827 [REDIRECT_QUERY_STRING] => lang=cs&page=91-recepty-na-polevky-rajcatova-polevka [REDIRECT_URL] => /cs/91-recepty-na-polevky-rajcatova-polevka/ [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1 [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1 [REQUEST_METHOD] => GET [QUERY_STRING] => lang=cs&page=91-recepty-na-polevky-rajcatova-polevka [REQUEST_URI] => /cs/91-recepty-na-polevky-rajcatova-polevka/ [SCRIPT_NAME] => /index.php [PHP_SELF] => /index.php [REQUEST_TIME] => 1735311694 )

GASTROSTUDIO

  • Banner nový 2020

Recepty na polévky • Rajčatová polévka

Recepty na polévky

 

Rajčatová polévka s opečeným toastem,
rajčatovým tatarákem a bazalkou

 

Suroviny:

>  2 červené cibule,
>  olivový olej,
>  2 kg zralých rajčat (ideálně se stopkou),
>  čerstvá bazalka,
>  4 stroužky česneku, hladkolistá petržel,
>  2 dcl vody nebo zeleninového vývaru sůl, pepř, cukr,
>  bílé pečivo na krutony,
>  balsamikový ocet,
>  červená a žlutá cherry rajčátka (6 ks).

 

Jak na to?

Cibuli nakrájíme na měsíčky a orestujeme na olivovém oleji. Přidáme na plátky nakrájený česnek, půlky rajčat bez bubáka, osolíme, opepříme, zasypeme cukrem, přidáme i stopky rajčat pro zesílení chuti a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C 30 minut.
Mezitím si natrháme pečivo na malé kousky a opečeme buď v troubě, nebo na pánvi s troškou olivového oleje.
Cherry rajčátka nakrájíme na velmi drobné kostičky, ochutíme balsamikovým octem, solí, pepřem a hladkolistou petrželkou. Smícháme a necháme krátce odležet pro spojení chutí.
Upečená rajčata s cibulí a česnekem rozmixujeme do hladka, podle hustoty zředíme vývar, dochutíme solí, pepřem a cukrem. Nakonec přihodíme lístky čerstvé bazalky a ještě jednou rozmixujeme. Dále se polévka nevaří, abychom nezničili chuť a vůni bazalky.
Do talíře vložíme tataráček z cherry rajčat, zalijeme polévkou, přidáme opečené krutony, dozdobíme lístkem bazalky a zakápneme olivovým olejem.

 

Doufáme, že vám bude chutnat tak moc, jako nám.

 

  • Rajská polévka