Array ( [REDIRECT_SCRIPT_URL] => /cs/81-stedrovecerni-vecere-houbovy-kuba/ [REDIRECT_SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/81-stedrovecerni-vecere-houbovy-kuba/ [REDIRECT_STATUS] => 200 [SCRIPT_URL] => /cs/81-stedrovecerni-vecere-houbovy-kuba/ [SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/81-stedrovecerni-vecere-houbovy-kuba/ [HTTP_ACCEPT] => */* [HTTP_USER_AGENT] => Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) [HTTP_ACCEPT_ENCODING] => gzip, br, zstd, deflate [HTTP_REFERER] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/81-stedrovecerni-vecere-houbovy-kuba [HTTP_HOST] => www.jip-gastrostudio.cz [PATH] => /bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/sbin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/usr/local/bin/:/sbin/ [SERVER_SIGNATURE] => [SERVER_SOFTWARE] => Apache [SERVER_NAME] => www.jip-gastrostudio.cz [SERVER_ADDR] => 82.208.7.93 [SERVER_PORT] => 80 [REMOTE_ADDR] => 18.119.157.241 [DOCUMENT_ROOT] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root [SERVER_ADMIN] => webmaster@jip-gastrostudio.cz [SCRIPT_FILENAME] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root/index.php [REMOTE_PORT] => 41482 [REDIRECT_QUERY_STRING] => lang=cs&page=81-stedrovecerni-vecere-houbovy-kuba [REDIRECT_URL] => /cs/81-stedrovecerni-vecere-houbovy-kuba/ [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1 [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1 [REQUEST_METHOD] => GET [QUERY_STRING] => lang=cs&page=81-stedrovecerni-vecere-houbovy-kuba [REQUEST_URI] => /cs/81-stedrovecerni-vecere-houbovy-kuba/ [SCRIPT_NAME] => /index.php [PHP_SELF] => /index.php [REQUEST_TIME] => 1735312138 )

GASTROSTUDIO

  • Banner nový 2020

Štědrovečerní večeře • Houbový Kuba

Štědrovečerní večeře

 

Houbový Kuba

 

Suroviny (4 osoby):
> 300 g velkých krup,
> 80 g sušených pravých hřibů,
> 1 velká cibule,
> 3 stroužky česneku,
> 80 g vepřového sádla,
> 1 lžíce sušené majoránky,
> 1/2 moka lžíce drceného kmínu,
> dle chuti sůl a pepř.

 

Jak na to?
Kroupy dobře propláchneme pod tekoucí studenou vodou. Zalijeme vroucí vodou a necháme přes noc bobtnat. Vodu slejeme, nalijeme novou a vaříme do měkka. Po uvaření vodu scedíme, propláchneme. V rendlíku rozehřejeme vepřové sádlo, ve kterém orestujeme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme kroupy, sůl, kmín, pepř, majoránku, utřený česnek a do měkka uvařené, na drobno nakrájené houby a spojíme v jednolitou utřeným česnekem. 

 

Kuchařské techniky:

Používejte jen velké kroupy. Malé nebo lámané pro tento pokrm nejsou vhodné. Jídlo bude chutnější, když kroupy uvaříte v kterémkoliv masovém vývaru. Sušenou majoránku můžete nahradit majoránkou čerstvou. Houbový kuba by měl být vláčný a šťavnatý, ne vysušený. Pokud možno, použijte na houbového kubu sušené pravé hříbky. Ostatní sušené houby kroupy zabarví do tmava.

 

Připravil: Dalibor Navrátil

Zdroj: JIP MAGAZÍN ZIMA 2015

Zpět na recepty

  • Houbový KUBA, štědrovečerní večeře