Array ( [REDIRECT_SCRIPT_URL] => /cs/60-recepty-z-masa-kralici-stehna/ [REDIRECT_SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/60-recepty-z-masa-kralici-stehna/ [REDIRECT_STATUS] => 200 [SCRIPT_URL] => /cs/60-recepty-z-masa-kralici-stehna/ [SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/60-recepty-z-masa-kralici-stehna/ [HTTP_ACCEPT] => */* [HTTP_USER_AGENT] => Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) [HTTP_ACCEPT_ENCODING] => gzip, br, zstd, deflate [HTTP_REFERER] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/60-recepty-z-masa-kralici-stehna [HTTP_HOST] => www.jip-gastrostudio.cz [PATH] => /bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/sbin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/usr/local/bin/:/sbin/ [SERVER_SIGNATURE] => [SERVER_SOFTWARE] => Apache [SERVER_NAME] => www.jip-gastrostudio.cz [SERVER_ADDR] => 82.208.7.93 [SERVER_PORT] => 80 [REMOTE_ADDR] => 18.225.55.42 [DOCUMENT_ROOT] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root [SERVER_ADMIN] => webmaster@jip-gastrostudio.cz [SCRIPT_FILENAME] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root/index.php [REMOTE_PORT] => 64446 [REDIRECT_QUERY_STRING] => lang=cs&page=60-recepty-z-masa-kralici-stehna [REDIRECT_URL] => /cs/60-recepty-z-masa-kralici-stehna/ [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1 [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1 [REQUEST_METHOD] => GET [QUERY_STRING] => lang=cs&page=60-recepty-z-masa-kralici-stehna [REQUEST_URI] => /cs/60-recepty-z-masa-kralici-stehna/ [SCRIPT_NAME] => /index.php [PHP_SELF] => /index.php [REQUEST_TIME] => 1735312816 )

GASTROSTUDIO

  • Banner nový 2020

Recepty z masa • Králičí stehna

Recepty z masa

 

Králičí stehna na kedlubnovém zelí s chlupatým knedlíkem

 

Suroviny (4 porce):
> 1200 g králičích stehen,
> 150 g slaniny,
> 2 lžíce sádla,
> 2 ks cibule,
> sůl, česnek, tymián a  kmín.

 

Kedlubnové zelí

 

Suroviny:
> 10  bílých kedluben,
> 2  cibule,
> sádlo,
> špek,
> 3 střední brambory
> cukr, sůl, ocet a kmín.

 

Chlupaté knedlíky

 

Suroviny:
> 250 g syrových brambor,
> 250 g vařených brambor,
> 300 g hladké mouky,
> 3 vejce,
> sůl.

 

Jak na to?
Část slaniny nakrájíme na tenké proužky, kterými prošpikujeme králičí stehýnka. Cibuli nakrájíme nadrobno a oloupaný česnek rozetřeme se solí. Do pekáče vložíme cibuli, sádlo a zbylou slaninu nakrájenou na kostičky. Poté vložíme osolená a opepřená stehna, posypeme kmínem, přidáme česnek, tymián, podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 60 minut. Během pečení králíka podléváme. Po upečení maso vytáhneme a výpek na středním ohni zredukujeme na 1/3. Kedlubny očistíme a nastrouháme nahrubo. Špek nakrájíme na menší kostičky, opečeme v rozehřátém hrnci, přidáme nakrájenou cibuli, orestujeme a vložíme nastrouhané kedlubny. Vše osolíme, přidáme ocet, cukr, kmín a vaříme do měkka. Podle potřeby zahustíme najemno nastrouhanou syrovou bramborou.Ve slupce vařené brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo. Syrové brambory nastrouháme najemno. V míse osolíme, přidáme mouku, vejce avypracujeme hustější těsto. Polévkovou lžící vytvarujeme knedlíky do tvaru větších noků, které vaříme 7 minut ve vařící osolené vodě. Až hotové knedlíky vyplavou na hladinu, vytáhneme je do mísy s rozpuštěným sádlem.

 

 

Zdroj: JIP MAGAZÍN PODZIM 2014

Zpět na recepty

 

  • Králičí stehna na kedlubnovém zelí s chlupatým knedlíkem