Recepty z masa • Králičí stehna
Recepty z masa
Králičí stehna na kedlubnovém zelí s chlupatým knedlíkem
Suroviny (4 porce):
> 1200 g králičích stehen,
> 150 g slaniny,
> 2 lžíce sádla,
> 2 ks cibule,
> sůl, česnek, tymián a kmín.
Kedlubnové zelí
Suroviny:
> 10 bílých kedluben,
> 2 cibule,
> sádlo,
> špek,
> 3 střední brambory
> cukr, sůl, ocet a kmín.
Chlupaté knedlíky
Suroviny:
> 250 g syrových brambor,
> 250 g vařených brambor,
> 300 g hladké mouky,
> 3 vejce,
> sůl.
Jak na to?
Část slaniny nakrájíme na tenké proužky, kterými prošpikujeme králičí stehýnka. Cibuli nakrájíme nadrobno a oloupaný česnek rozetřeme se solí. Do pekáče vložíme cibuli, sádlo a zbylou slaninu nakrájenou na kostičky. Poté vložíme osolená a opepřená stehna, posypeme kmínem, přidáme česnek, tymián, podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 60 minut. Během pečení králíka podléváme. Po upečení maso vytáhneme a výpek na středním ohni zredukujeme na 1/3. Kedlubny očistíme a nastrouháme nahrubo. Špek nakrájíme na menší kostičky, opečeme v rozehřátém hrnci, přidáme nakrájenou cibuli, orestujeme a vložíme nastrouhané kedlubny. Vše osolíme, přidáme ocet, cukr, kmín a vaříme do měkka. Podle potřeby zahustíme najemno nastrouhanou syrovou bramborou.Ve slupce vařené brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo. Syrové brambory nastrouháme najemno. V míse osolíme, přidáme mouku, vejce avypracujeme hustější těsto. Polévkovou lžící vytvarujeme knedlíky do tvaru větších noků, které vaříme 7 minut ve vařící osolené vodě. Až hotové knedlíky vyplavou na hladinu, vytáhneme je do mísy s rozpuštěným sádlem.
Zdroj: JIP MAGAZÍN PODZIM 2014