Array ( [REDIRECT_SCRIPT_URL] => /cs/54-recepty-na-polevky-polevka-vanocni-rybi/ [REDIRECT_SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/54-recepty-na-polevky-polevka-vanocni-rybi/ [REDIRECT_STATUS] => 200 [SCRIPT_URL] => /cs/54-recepty-na-polevky-polevka-vanocni-rybi/ [SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/54-recepty-na-polevky-polevka-vanocni-rybi/ [HTTP_ACCEPT] => */* [HTTP_USER_AGENT] => Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) [HTTP_ACCEPT_ENCODING] => gzip, br, zstd, deflate [HTTP_REFERER] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/54-recepty-na-polevky-polevka-vanocni-rybi [HTTP_HOST] => www.jip-gastrostudio.cz [PATH] => /bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/sbin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/usr/local/bin/:/sbin/ [SERVER_SIGNATURE] => [SERVER_SOFTWARE] => Apache [SERVER_NAME] => www.jip-gastrostudio.cz [SERVER_ADDR] => 82.208.7.93 [SERVER_PORT] => 80 [REMOTE_ADDR] => 18.118.137.13 [DOCUMENT_ROOT] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root [SERVER_ADMIN] => webmaster@jip-gastrostudio.cz [SCRIPT_FILENAME] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root/index.php [REMOTE_PORT] => 1857 [REDIRECT_QUERY_STRING] => lang=cs&page=54-recepty-na-polevky-polevka-vanocni-rybi [REDIRECT_URL] => /cs/54-recepty-na-polevky-polevka-vanocni-rybi/ [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1 [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1 [REQUEST_METHOD] => GET [QUERY_STRING] => lang=cs&page=54-recepty-na-polevky-polevka-vanocni-rybi [REQUEST_URI] => /cs/54-recepty-na-polevky-polevka-vanocni-rybi/ [SCRIPT_NAME] => /index.php [PHP_SELF] => /index.php [REQUEST_TIME] => 1735313276 )

GASTROSTUDIO

  • Banner nový 2020

Recepty na polévky • Polévka vánoční rybí

Recepty na polévky

 

Vánoční rybí polévka z kapra

 

Suroviny:
> Skelet, hlava, ořezy a droby (jikry a mlíčí) z kapra,
> 1 mrkev,
> 1 petržel,
> 50 g celeru,
> 1 cibule,
> 1 stroužek česneku,
> 3 lžíce másla,
> 3 lžíce dětské krupičky,
> hrst velkolisté petržele,
> divoké koření - 6 kuliček nového koření,
> divoké koření -10 kuliček celého pepře, 2 bobkové listy
> sůl a pepř.

 

Jak na to?
Kapří hlavu zbavíme očí a žáber a spolu se skeletem a vnitřnostmi důkladně propláchneme. Očištěné dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Průběžně odebíráme pěnu, která se vytvoří na hladině. Vývar tak zůstane čirý. Osolíme, přidáme divoké koření a pomalu vaříme asi 30 minut. Poté vývar scedíme a po vychladnutí obereme rybí maso anakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme na drobné kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, orestujeme dorůžova. Poté přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek. Jakmile zelenina získá zlatavou barvu, zaprášíme ji dětskou krupičkou, zasmahneme a zalijeme rybím vývarem, promícháme a cca 15 minut povaříme na mírném ohni. Nakonec přidáme nakrájené rybí maso spolu s jikrami a mlíčím, dochutíme a krátce provaříme. Polévku ozdobíme nahrubo nasekanou velkolistou petrželkou.

 

Připravil: Pavel Maňák

Zdroj: JIP MAGAZÍN ZIMA 2014

Zpět na recepty

  • Polévka rybí