Array ( [REDIRECT_SCRIPT_URL] => /cs/47-recepty-z-masa-pecene-zajeci-stehynko/ [REDIRECT_SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/47-recepty-z-masa-pecene-zajeci-stehynko/ [REDIRECT_STATUS] => 200 [SCRIPT_URL] => /cs/47-recepty-z-masa-pecene-zajeci-stehynko/ [SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/47-recepty-z-masa-pecene-zajeci-stehynko/ [HTTP_ACCEPT] => */* [HTTP_USER_AGENT] => Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) [HTTP_ACCEPT_ENCODING] => gzip, br, zstd, deflate [HTTP_REFERER] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/47-recepty-z-masa-pecene-zajeci-stehynko [HTTP_HOST] => www.jip-gastrostudio.cz [PATH] => /bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/sbin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/usr/local/bin/:/sbin/ [SERVER_SIGNATURE] => [SERVER_SOFTWARE] => Apache [SERVER_NAME] => www.jip-gastrostudio.cz [SERVER_ADDR] => 82.208.7.93 [SERVER_PORT] => 80 [REMOTE_ADDR] => 18.118.137.13 [DOCUMENT_ROOT] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root [SERVER_ADMIN] => webmaster@jip-gastrostudio.cz [SCRIPT_FILENAME] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root/index.php [REMOTE_PORT] => 24123 [REDIRECT_QUERY_STRING] => lang=cs&page=47-recepty-z-masa-pecene-zajeci-stehynko [REDIRECT_URL] => /cs/47-recepty-z-masa-pecene-zajeci-stehynko/ [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1 [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1 [REQUEST_METHOD] => GET [QUERY_STRING] => lang=cs&page=47-recepty-z-masa-pecene-zajeci-stehynko [REQUEST_URI] => /cs/47-recepty-z-masa-pecene-zajeci-stehynko/ [SCRIPT_NAME] => /index.php [PHP_SELF] => /index.php [REQUEST_TIME] => 1735313057 )

GASTROSTUDIO

  • Banner nový 2020

Recepty z masa • Pečené zaječí stehýnko

Recepty z masa

 

Pečené zaječí stehýnko špikované uzenou slaninou s kroupovým rizotem a omáčkou z pečených paprik

 

Suroviny:

> 4 zaječí stehna,
> 100 g uzené slaniny,
> 2 cibule,
> kořenová zelenina (1/2 celeru, 1 petržel, 2 mrkve),
> 2 lžíce sádla,
> 1 lžíce kvalitního rajčatového protlaku,
> 2 lžíce cukru,
> 1 lžíce povidel,
> divoké koření - 10 kuliček celého pepře, 10 kuliček nového koření,
> divoké koření - 2 bobkové listy, 5 kuliček jalovce, snítka tymiánu a rozmarýnu.

 

Příloha

 

Suroviny:
> 300 g středních krup (velikost č. 7),
> 1 mrkev,
> 1 petržel,
> 1/4 celeru,
> 50 g fazolových lusků,
> 50 g červené cibule,
> 2 lžíce sádla,
> 0,1 l červeného vína
> pažitka, čerstvá majoránka, sůl a pepř.
 
Omáčka

 

Suroviny:
> 1 kg červených paprik,
> 1 červená cibule,
> 4 stroužky česneku,
> 2 lžíce másla.

 

Jak na to?
Zaječí stehna vykostíme, odblaníme a místo kosti vložíme na hranolky krájený špek, vytvarujeme do původního tvaru a zavážeme kuchyňským motouzem. Osolíme, opepříme a ze všech stran orestujeme v kastrolu na rozpáleném sádle a poté vyjmeme. Ve výpeku orestujeme kořenovou zeleninu nakrájenou nadrobno. Jakmile zelenina zezlátne, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme do tmava. Do základu přidáme protlak, povidla, cukr a necháme zkaramelizovat. Vložíme zpět orestované maso, divoké koření, bylinky, kosti z vykostěných stehen a zalijeme červeným vínem, necháme odpařit a vše podlijeme vodou. Pečeme pod pokličkou ve vyhřáté troubě na 180 °C do měkka.

 

Připravil: Pavel Maňák

Zdroj: JIP MAGAZÍN JARO 2015

Zpět na recepty

  • Pečené zaječí stehýnko špikované uzenou slaninou s kroupovým rizotem a omáčkou z pečených paprik