Array ( [REDIRECT_SCRIPT_URL] => /cs/43-recepty-salaty-salat-z-marinovaneho-celeru/ [REDIRECT_SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/43-recepty-salaty-salat-z-marinovaneho-celeru/ [REDIRECT_STATUS] => 200 [SCRIPT_URL] => /cs/43-recepty-salaty-salat-z-marinovaneho-celeru/ [SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/43-recepty-salaty-salat-z-marinovaneho-celeru/ [HTTP_ACCEPT] => */* [HTTP_USER_AGENT] => Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) [HTTP_ACCEPT_ENCODING] => gzip, br, zstd, deflate [HTTP_REFERER] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/43-recepty-salaty-salat-z-marinovaneho-celeru [HTTP_HOST] => www.jip-gastrostudio.cz [PATH] => /bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/sbin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/usr/local/bin/:/sbin/ [SERVER_SIGNATURE] => [SERVER_SOFTWARE] => Apache [SERVER_NAME] => www.jip-gastrostudio.cz [SERVER_ADDR] => 82.208.7.93 [SERVER_PORT] => 80 [REMOTE_ADDR] => 3.145.43.200 [DOCUMENT_ROOT] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root [SERVER_ADMIN] => webmaster@jip-gastrostudio.cz [SCRIPT_FILENAME] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root/index.php [REMOTE_PORT] => 9056 [REDIRECT_QUERY_STRING] => lang=cs&page=43-recepty-salaty-salat-z-marinovaneho-celeru [REDIRECT_URL] => /cs/43-recepty-salaty-salat-z-marinovaneho-celeru/ [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1 [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1 [REQUEST_METHOD] => GET [QUERY_STRING] => lang=cs&page=43-recepty-salaty-salat-z-marinovaneho-celeru [REQUEST_URI] => /cs/43-recepty-salaty-salat-z-marinovaneho-celeru/ [SCRIPT_NAME] => /index.php [PHP_SELF] => /index.php [REQUEST_TIME] => 1735310776 )

GASTROSTUDIO

  • Banner nový 2020

Recepty saláty • Salát z marinovaného celeru

Recepty na saláty

 

Salát z marinovaného celeru,

jablek, zakysané smetany a filetů z citrusových plodů

 

Suroviny:

> 1 čerstvý celer,

> 1 velké pevné jablko,

> 250 g zakysané smetany,

> 5 cl panenského olivového oleje,

> 2 dcl oleje na smažení,

> 1 velký pomeranč,

> 1 velký růžový grep,

> 1 limetka,

> 1 pol. lžíce medu,

> sůl, pepř a snítka velkolisté petržele.

 

Jak na to?
Celer očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na velmi tenké plátky, které krájíme na 1cm silné nudle. 8 plátků si schováme, z kterých si usmažíme tenké nudličky na ozdobu. Dáme do misky, osolíme, opepříme, med zakápneme olivovým olejem, promícháme a necháme 20 minut marinovat. Poté přidáme zakysanou smetanu, nahrubo nasekanou velkolistou petržel, nahrubo nastrouhané omyté jablko, ale i se slupkou a opatrně spojíme. Dle potřeby dochutíme solí, medem a šťávou z citrónu. Pomeranč, grep, limetku omyjeme a osušíme. Pomocí nože s tenkou, ale dlouhou, ostrou čepelí citrusové plody zbavíme dužniny i s bílou dužninou a následně vykrojíme filety. Na filetech nesmí zůstat bílá dužnina. Vykrajujeme opatrně, aby nám z filetů nevytékala šťáva. Tenké plátky z celeru nakrájíme na nudličky, (vlasové nudle), které dozlatova usmažíme na rozehřátém oleji. Po usmažení vytáhneme na savý ubrousek, abychom jsme se zbavili oleje. Dochutíme solí a opatrně promícháme. Salát z marinovaného celeru položíme na hluboký talíř, ozdobíme filetami z citrusových plodů a usmaženými celerovými nudličkami. Můžeme přidat lískové oříšky a drcené mandle.

 

Připravil: Dalibor Navrátil

Zdroj: JIP MAGAZÍN JARO 2015

Zpět na recepty

 

 

  • Salát z celeru